Adalet Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile UYAP entegrasyonu protokolü imzaladı

Adalet Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) arasında, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) entegrasyonu protokolü imzalandı.

UYAP Entegrasyonu Protokolü İmza Töreni’nde konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Bu protokol, başta posta olmak üzere, sair alanlardaki olası evrak gecikmelerini tamamen ortadan kaldıracak ve adaletin daha hızlı tecelli etmesine imkân sağlayacaktır.” dedi.

BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Adalet Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu arasında gerçekleştirilen UYAP Entegrasyonu Protokolü imza törenine katıldı. BTK merkez binada gerçekleştirilen imza törenine BTK Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Kılıç, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Erol, Adalet Bakanlığı Bilgi işlem Dairesi Başkanı Servet Gül ile BTK ve Adalet Bakanlığı’ndan uzmanlar katıldı.

PROTOKOL ADALETİN DAHA HIZLI TECELLİ ETMESİNE İMKÂN SAĞLAYACAK

Protokolün mahiyetinin, UYAP sistemine bağlı adli makamlardan BTK tarafına gelen taleplerin ivedilikle karşılanmasına ilişkin Adalet Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu arasındaki düzenlemeyi kapsadığını belirten Sayan, “Bu kapsamda, adli makamlar tarafından oluşan ve oluşturulan talebin, en hızlı şekilde kurumumuza ulaştırılması, buna mukabil olarak da elde edilen verilerin yine en hızlı şekilde adli makamlara sunulması hedeflenmektedir. Bu protokol, başta posta olmak üzere, sair alanlardaki olası evrak gecikmelerini tamamen ortadan kaldıracak ve adaletin daha hızlı tecelli etmesine imkân sağlayacaktır. Düzenleyici bir üst kurul olarak, buradaki öncelikli yükümlülüğümüz sayıları 400’ü geçen operatörlerdeki bilgileri, talepler doğrultusunda hukukun hizmetine sunmaktır. Bugün burada gerçekleştireceğimiz protokol, adaletin doğası gereği, daha hızlı yerini bulmasını sağlama noktasında bir adımdır. Şairin dediği gibi “adalet gecikmez, tez verilmeli…” Bu düstur kavlince, iletişim teknolojilerinin imkânlarını, hukukun hizmetinde kullanmak üzere çalışmalar yapmak önemlidir.” şeklinde konuştu.

E-DEVLET KANALIYLA TELEFON HATLARININ TEYİDİ YAPILMALI

Vatandaşın alacağı hizmet kadar, kendisi ile ilgili birçok noktanın da devlet nezdinde kontrolünü ele almasının önemini hatırlatan Sayan şu hususlara değindi: “Geçtiğimiz günlerde operatörler vasıtası ile birçok vatandaşımıza ulaşarak üzerlerinde var olan telefon hatlarının teyidini yapmalarını istedik. Tekrar söylüyorum: Bütün vatandaşlarımız E-devlet kanalıyla üzerlerine kayıtlı telefon hatlarını kontrol etmeliler. Kendilerine ait olmayan bir hat üzerlerinde görünüyorsa bunu ilgililerle vakit geçirmeden paylaşmaları gerekiyor. Sorgulama sonucunda kendilerine ait olmayan hat veya hatları tespit etmeleri durumunda ilgili işletmeci ile irtibata geçerek mutlaka iptal ettirmeleri gerekir. İkinci husus, vatandaşlarımız hat aboneliklerini mutlaka işletmelerin yetkili abonelik bayilerinde yaptırmaları, sözleşmelerinin bir kopyalarını almaları, bayiye verdikleri kimlik fotokopilerinin üzerini kaşeletmeleri önemlidir. Bir diğer husus, üzerlerine kayıtlı İnternet hattını güvenmedikleri kimselere kullandırmamaları ya da bir kayıt-şifre işlemi ile yapmaları gerekmektedir. Açıkçası, hatları üzerinden yapılan gayr-i kanuni işlemler, hat sahibi için bir sıkıntı kaynağıdır.”

EVRAK SÜRECİ DAHA HIZLI VE GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE SONUÇLANDIRILACAK

Hâlihazırda devam eden evrak sürecinin UYAP sistemine entegre olacak şekilde güncellendiğini anlatan Sayan, UYAP bağlantısı neticesinde yaşanacak değişimleri şöyle sıraladı:
“- Evrakların postada gecikmesi söz konusu olmayacağı gibi postaya teslim edilen evrak ve ekindeki CD’lerin kaybolma, yanlış teslim ve kırılması gibi risklerin ortadan kalkacak, evrakın 3’üncü bir kişi olan postacıya teslim edilmemesi suretiyle hâlihazırdaki muhtemel güvenlik zafiyeti de engellenmiş olacaktır.
– Talebin içeriğine göre (FETÖ/PDY terör örgütü kapsamında yapılan soruşturmalar, adam kaçırma, hürriyeti tahdit, yakın ölüm tehlikesi, kayıp, terör faaliyetleri ve toplumda infial oluşturacak hadiseler vb.) acil kodlu olan işlemlerin de en kısa sürede sonuçlanması sağlanacaktır.
– Evraklarımızın % 20-30’luk kısmını oluşturan “imzasız evrak” nedeniyle iade ve tekit üzerine tekrar kayıt gönderme gibi gereksiz yazışmalar olmayacaktır.
– UYAP ekranından verilerin girişi yapılacağından Kurum personelimizin iş yükü azalacak, çoklu tanımlamalarda zaman ve iş gücü kaybının önüne geçilmiş olacaktır.
– Veri girişi adli makamlarca yapıldığından yanlış ve gerek gereksiz yazışmalardan ortadan kalkacaktır.
– Ayrıca adli makamlar açısından da en önemlisi talebin en hızlı şekilde kurumumuza ulaştırılacak olması ve çıkan sonuçları elde etmeleri çabuklaştırılmış olacaktır.

Yapılan bu protokol ile; Adli soruşturma ve kovuşturmalarda, bilhassa FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında HTS ve IP taleplerinin çok fazla artması ve çoğu evrakın acil olarak istenmesi neticesinde bu süreçlerin daha hızlı ve daha güvenli bir şekilde sonuçlandırılması amacıyla UYAP entegrasyonunun hayata geçirilmesi gerek adli merciiler gerekse de kurumumuz bakımından çok önemli ve büyük bir ihtiyacı karşılayacak olup ayrıca entegrasyon neticesinde veri güvenliğinde risklerin sıfıra indirilebilmesi için uygulamayla birlikte yeni geliştirmeler ve düzenlemeler yapılması da zamanla mümkün olacaktır.”

Sayan, UYAP Entegrasyonu Protokolü’nün hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasına son verdi.

UYAP Entegrasyonu Protokolü İmza Töreni’nde Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Erol’da bir konuşma yaptı. İmzalanan protokol ile yargı hizmetlerine hız ve kalitenin geleceğinin altını çizen Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eroğlu, “Her türlü evrak akış elektronik imzaları ile dijital ortama aktarılmış durumdadır. Şu an UYAP sisteminin 54 farklı kurum ile imzalamış olduğumuz 86 değişik konuda entegrasyonlardan bir tanesi olacaktır. Yargı hizmetlerine getireceği hız ve kalite önemlidir. Bugün soruşturma makamı bilgisayarın enter tuşuna bastığında talebi anında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na intikal edecek. Aynı hızla ilgili yargı mercine gitmiş olacaktır” diye konuştu.

Kaynak: https://www.btk.gov.tr/tr-TR/Kurumdan-Haberler/ADALET-BAKANLIGI-ILE-UYAP-PROTOKOLU-IMZALANDI

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.