Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Samsun TSO’yu ziyaret etti

Samsun TSO’yu ziyaretinde konuşan Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, arabuluculuk sisteminin, vatandaşların sorunlarının en kısa sürede çözüme kavuşması ve yargı yükünün azalması için önemli olduğunu belirterek, “Arabuluculuğun en önemli özelliklerinden birisi, her iki tarafın da kazanacağı sonucun çıkmasıdır” dedi.

Adalet Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) ve Samsun Barosu işbirliğinde Cumartesi günü gerçekleştirilecek olan, “Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk ve İş Alemine Faydaları Toplantısı” için kente gelen Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Samsun TSO’yu ziyaret etti. Samsun Barosu Yönetim Kurulu Başkanı Kerami Gürbüz ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile Samsun TSO’yu ziyaret eden Hakan Öztatar, Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Meclis Başkanı Muharrem Durmuşoğlu, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Yiğit Tören ve Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Serinkaya tarafından karşılandı.

Arabuluculuk, ahilik sisteminin hukuka uyarlanmış hali

Ziyarette konuşan Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Türkiye’de yeni olan arabuluculuk sisteminin önemine değindi. Arabuluculuk sistemin 160 ülkede uygulandığını ve Türkiye’nin arabuluculuk sistemi uygulayan 161’inci ülke olduğunu bildiren Hakan Öztatar, “Arabuluculuk sistemi zaten bizim kültürümüzde olan bir sistemdir. Bu sistem ahilik sistemimizin hukuka uyarlanmış halidir” dedi. Öztatar yaptığı konuşmada, arabuluculuk sisteminin, taraflar arasındaki hukuki uyuşmazlığın mahkemeye başvurmadan önce veya mahkeme sırasında, tarafsız, bağımsız ve arabuluculuk eğitimi almış üçüncü kişi desteği ile çözülmesi yöntemi olduğunu söyledi. Toplumda çatışma değil, uzlaşı kültürünün artması açısından arabuluculuk sisteminin çok önemli olduğuna dikkat çeken Hakan Öztatar, sisteminde amacın barışçıl bir yöntemle çözüm üreterek anlaşma sağlamak olduğunu kaydetti. Öztatar, “Arabuluculuğun en önemli özelliklerinden birisi de, her iki tarafın da kazanacağı sonucun çıkmasıdır. Ayrıca ticari işlemlerde işçi ile işveren arasındaki bir takım uyuşmazlıklar, çok rahatlıkla dostane şekilde çözülebilecek” diye konuştu.

Ekonomik sistem

Arabuluculuk sisteminde tarafların sonuca hızlı ulaştığını belirten Hakan Öztatar, “Amaç, vakitin nakit olduğunu bilerek sorunları en kısa sürede çözmek. Arabuluculuk, insanların kararlarını kendilerinin verdiği ve dostane bir çözüm sistemidir. Yapılan istatistikler, arabuluculuk sürecinin bazen bir saat, bazen bir gün, bazen de bir haftada sonuçlanabildiğini göstermektedir. Bir başka avantajı da, bu sistem ekonomik. Bu sistem içerisinde dava açtığınızdaki ücretler bulunmamaktadır. Sadece arabuluculuk ücreti var. Arabuluculuk bir yargılama değil, arabuluculukta yapılan şey, tarafların menfaatleri ve çıkarları doğrultusunda anlaşacakları bir zemine beraberce yer edinmeleri ve bu zeminde bir anlaşma metniyle uzlaşmayı çözümlemeleri. Arabuluculuk sistemi, vatandaşların sorunlarının en kısa sürede çözüme kavuşması ve yargı yükünün azalması yönünden de büyük önem arz ediyor. Ülkemizi geliştireceksek arabuluculuk sistemini mutlaka yerleştirmeliyiz. Bunun başka yolu yok. Hep beraber bunu başarırsak ülkemiz çağ atlar. Sizlerden isteğimiz arabuluculuk sisteminin oluşmasına yardımcı olmanız. İnşallah bunu hep beraber başaracağız ve hem ülkemiz hem yargı sistemimiz hem de halkımız kazanacak” diye konuştu.

Tarafların kazancına olan bir sistem

Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu da, yargılama süresinin uzunluğu ve mahkeme masraflarının yüksekliği nedeniyle uzlaşma anlayışına dayalı arabuluculuk sisteminin tercih edilebileceğine dikkati çekerek, “Ticari anlaşmazlıklarda mahkemeye gidecek konular ne yazık ki ülkemizde aylarca süreceği için arabuluculuk yöntemine başvurmak sadece bu açıdan bile değerlendirdiğimizde tarafların kazancına olacaktır. Bizim kültürel yapımızda; aile içinde veya ortaklar arasında ve hatta dostlar arasında bir anlaşmazlık halinde hatırlı kişilerin araya girmesi ile birlikte çözülmesi gibi geçmişten gelen alışkanlıklarımız vardır. Bu kültürel özelliğimiz arabuluculuk kavramı ile büyük uyumluluk göstermektedir. Özellikle bu sistem iş dünyasına büyük katkılar sağlayacak” diye ifade etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.