Danıştay 2. Daire, Esas No: 2020/2285, Karar No: 2021/1245

Danıştay 2. Daire Başkanlığı 2020/2285 E. , 2021/1245 K.
“İçtihat Metni”

T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/2285
Karar No : 2021/1245

KARARIN DÜZELTİLMESİNİ
İSTEYEN (DAVALILAR) : 1- … Büyükşehir Belediye Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …
2- … Valiliği
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : 6360 sayılı Kanun uyarınca tüzel kişiliği kaldırılan Adana İl Özel İdaresinde işçi olarak görev yapmakta iken, Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığına devredilen davacı tarafından, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına devrolunmak üzere, isminin ihtiyaç fazlası personel olarak Devlet Personel Başkanlığına bildirilmesine ilişkin Komisyon kararının kendisine ilişkin kısmının iptali ile yoksun kaldığı parasal haklarının yasal faiziyle ödenmesi istemiyle açılan davada; Danıştay Beşinci Dairesinin 07/06/2016 günlü, E:2015/6953, K:2016/3641 sayılı bozma kararına uyularak dava konusu işlemin iptali ve yoksun kalınan parasal hakların dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davacıya ödenmesi yolunda … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın onanmasına ilişkin Danıştay İkinci Dairesinin 11/06/2020 günlü, E:2017/1165, K:2020/1770 sayılı kararının; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen 3622 sayılı Kanun ile değişik 54. maddesi uyarınca düzeltilmesi istenilmektedir.

KARAR DÜZELTME TALEBİNDE BULUNAN İDARELERİN İDDİALARI:
1-… Büyükşehir Belediye
Başkanlığının İddiaları : Davalı idare tarafından; usul yönünden kendilerinin hasım mevkiinde yer almaması gerektiği, esas yönünden ise İl Özel İdaresi ve ilçe belediyelerinden çok sayıda personel devri yapıldığı, ihtiyaç fazlası olarak bildirilen personel ile aynı statüde yeterli personel bulunduğu, devredilecek personele ilişkin listenin hazırlanmasında personel gideri/ bütçe dengesinin göz önünde bulundurulduğu, dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu ileri sürülerek, Danıştay İkinci Dairesince verilen kararın düzeltilmesi istenilmektedir.
2-… Valiliğinin İddiaları : Davalı idare tarafından; belediye norm kadrosunun, o belediyenin çalıştırabileceği kişi sayısının üst sınırını gösterdiği, belediyelerin; nüfus yapısı, coğrafi şartlar, turizm beldesi ve benzeri gibi sebeplerden kaynaklanan hizmet takdiri ve gelir durumuna göre, norm kadrosunun altında personel istihdam edebileceği, ihtiyaç fazlası personelin belirlenmesi hususunda idarelerinin herhangi bir tasarrufunun bulunmadığı, dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu ileri sürülerek, Danıştay İkinci Dairesince verilen kararın düzeltilmesi istenilmektedir.

KARŞI TARAFIN CEVABI : Cevap verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Karar düzeltme isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay İkinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Danıştay dava daireleri ile idari veya vergi dava daireleri kurulları tarafından verilen kararların düzeltme yolu ile yeniden incelenebilmelerini gerektiren nedenler, 2577 sayılı Kanun’un Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen 3622 sayılı Kanun ile değişik 54. maddesinin 1. fıkrasında gösterilmiş, aynı maddenin 2. fıkrasında ise, anılan daire ve kurulların kararın düzeltilmesi isteminde ileri sürülen nedenlerle bağlı oldukları belirtilmiş bulunmaktadır.
Dilekçede ileri sürülen düzeltme nedenlerinin anılan maddede sayılan nedenlere uymadığı anlaşılmıştır.

KARAR SONUCU :
1. Karar düzeltme istemlerinin REDDİNE,
2. Karar düzeltme giderlerinin istemde bulunan davalı idareler üzerinde bırakılmasına, 13/04/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir