Danıştay 2. Daire, Esas No: 2021/4321, Karar No: 2021/1746

Danıştay 2. Daire Başkanlığı 2021/4321 E. , 2021/1746 K.
“İçtihat Metni”

T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/4321
Karar No : 2021/1746

KARARIN DÜZELTİLMESİNİ İSTEYEN (DAVALI) : … Belediye Başkanlığı

VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : … Gıda Dekorasyon Ve Ekipmanları San. Tic.ltd.şti.

VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : İstanbul ili, Beşiktaş ilçesi, … Mahallesi, … … Caddesi, No:… adresinde tasarım ofisi olarak faaliyet gösteren işyerinin konut bölgesinde kaldığından bahisle ticari faaliyetten men edilmesine ilişkin … gün ve … sayılı işlemin iptali istemiyle açılan davada, dava konusu işlemin iptali yolunda … İdare Mahkemesince verilen … gün ve E:…, K:… sayılı kararın gerekçe değiştirilerek onanmasına ilişkin Danıştay (Kapatılan) Onyedinci Dairesinin 11/05/2016 günlü, E:2015/7170, K:2016/3495 sayılı kararının; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen 3622 sayılı Kanun ile değişik 54. maddesi uyarınca düzeltilmesi istenilmektedir.

KARAR DÜZELTME TALEBİNDE
BULUNANIN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, uyuşmazlığın İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik ile ilgisinin bulunmadığı, uyuşmazlığın 2863 sayılı Kanun ile Koruma Yüksek Kurulu kararının uygulanmasından kaynaklandığı, dava konusu işyerinin imar planında konut alanında kaldığı, ayrıca işyerinin bulunduğu alanın Türkiye’de planlanan ilk toplu konut örneklerinden biri olduğu, gerek tasarımı ve gerek özgün mimarisi ile kendine has bir bölgede yer aldığı, bu yapı grubunun özelliklerinin korunması için koruma kurulu tarafından alınan kararın uygulanması niteliğindeki, işyerinin faaliyetten men edilmesi yolunda tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri Danıştay Onyedinci Dairesince verilen kararın düzeltilmesi istenilmektedir.

KARŞI TARAFIN CEVABI : Cevap verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Karar düzeltme isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesince; Danıştay Onuncu Dairesi tarafından, Danıştay Başkanlık Kurulunun 18/12/2020 günlü, K:2020/62 sayılı kararının “Ortak Hükümler” kısmının 6. fıkrası uyarınca, ayrıca bir gönderme kararı verilmeksizin Dairemize iletilen dosyada, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Danıştay dava daireleri ile idari veya vergi dava daireleri kurulları tarafından verilen kararların düzeltme yolu ile yeniden incelenebilmelerini gerektiren nedenler, 2577 sayılı Kanun’un Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen 3622 sayılı Kanun ile değişik 54. maddesinin 1. fıkrasında gösterilmiş, aynı maddenin 2. fıkrasında ise, anılan daire ve kurulların kararın düzeltilmesi isteminde ileri sürülen nedenlerle bağlı oldukları belirtilmiş bulunmaktadır.
Dilekçede ileri sürülen düzeltme nedenlerinin anılan maddede sayılan nedenlere uymadığı anlaşılmıştır.

KARAR SONUCU :
1. Karar düzeltme isteminin REDDİNE,
2. Karar düzeltme giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, 25/05/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir