Danıştay 4. Daire, Esas No: 2021/9085, Karar No: 2021/11263

Danıştay 4. Daire Başkanlığı 2021/9085 E. , 2021/11263 K.
“İçtihat Metni”

T.C.
D A N I Ş T A Y
DÖRDÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2021/9085
Karar No : 2021/11263

MERCİ TAYİNİ KARARI
… Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararıyla yetkili Vergi Mahkemesinin belirlenmesi için 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 43. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendi uyarınca Danıştay’a gönderilen dava dosyası incelenerek işin gereği görüşüldü:
Dosyanın incelenmesinden; Aydın ili, Yenipazar ilçesi’nde çiftçilik yapan davacı tarafından, adına yapılan destekleme ödemesi zerinden gelir vergisi tevkif edilmesine dair işlemin iptali ile kesilen gelir vergisinin iadesi istemiyle T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı hasım gösterilerek açılan davada, … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararı ile “çiftçilik faaliyetinde bulunan davacıya destekleme ödemesi yapıldığı, mevzuat uyarınca destekleme ödemelerine ilişkin iş ve işlemleri yürütme yetkisinin T.C. Tarım ve Orman Bakanlığına ait olduğu ve ödemelerin anılan Bakanlığın bütçesinden karşılandığı, bu kapsamda T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığınca vergilendirme yetkisi uyarınca para ödeme ya da tahsilat yapma şeklinde işlem tesis edilmediği, öte yandan dava konusu kesintinin esasen davacı tarafından elde edilen zirai kazancın vergilendirilmesi niteliğinde olduğu anlaşıldığından, dava dosyasının 2577 sayılı Kanun’un 37/1-(a) maddesi gereği, uyuşmazlık konusu gelir vergisi kesintisini yapan vergi dairesinin bağlı bulunduğu yer mahkemesi olan … Vergi Mahkemesine gönderilmesi gerektiği” gerekçesiyle davanın yetki yönünden reddedilerek, dosyanın yetkili … Vergi Mahkemesine gönderilmesine karar verildiği; … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararı ile de; ”davacı adına yapılan destekleme ödemesinin 01/01/2021 tarihinden sonra yapıldığı, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, 01/01/2021 tarihi itibariyle söz konusu destekleme ödemelerine ilişkin gelir vergisi kesintileri, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili Genel Müdürlüğü tarafından yapıldığı ve ödemelere ilişkin belgelerin, Merkez Saymanlık Müdürlüğüne gönderildiği, Merkez Saymanlık Müdürlüğü tarafından da ilgililerin hesabına gönderilmek üzere doğrudan … Bankası A.Ş hesabına aktarıldığı ve söz konusu destekleme ödemeleri üzerinden yapılan gelir vergisi kesintilerinin hazineye irat olarak kayıt edildiği anlaşıldığından, 2577 sayılı Kanunun 37/a maddesi gereği, uyuşmazlığın görüm ve çözümünde T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğünün bulunduğu yer olan … Vergi Mahkemesinin yetkili olduğu, bu durumda, … ve … Vergi Mahkemeleri arasında ortaya çıkan yetki uyuşmazlığında yetkili yargı yerinin belirlenmesi amacıyla dosyanın Danıştay’a gönderilmesi gerektiği” gerekçesiyle davanın yetki yönünden reddedilerek, yetkili mahkemenin belirlenmesi için dava dosyasının Danıştay’a gönderilmesine karar verildiği anlaşılmaktadır.

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun “Vergi Uyuşmazlıklarında Yetki”yi düzenleyen 37. maddesinin (a) bendinde; uyuşmazlık konusu vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümleri tarh ve tahakkuk ettiren, zam ve cezaları kesen, (b) bendinde, Gümrük Kanunu’na göre alınması gereken vergilerle Vergi Usul Kanunu gereğince şikayet yoluyla

vergi düzeltme taleplerinin reddine ilişkin işlemlerde, vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümleri tarh ve tahakkuk ettiren, (c) bendinde; Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un uygulanmasında ödeme emrini düzenleyen, (d) bendinde; diğer uyuşmazlıklarda dava konusu işlemi yapan Dairenin bulunduğu yerdeki vergi mahkemesinin yetkili olduğu kurala bağlanmıştır.
Olayda; davacıya ait destekleme ödemelerinin T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı ilgili Genel Müdürlüğünce yapıldığı, destekleme ödemeleri üzerinden kesilecek gelir vergisinin de Merkez Saymanlık Müdürlüğünce doğrudan Hazineye irat kaydedildiği, dolayısıyla davacının bağlı bulunduğu vergi dairesine muhtasar beyanname ile bildirilen ve ödenen bir vergi bulunmadığından, 2577 sayılı Kanun’un 37/a maddesi gereği, uyuşmazlığın görüm ve çözümünde T.C. Tarım ve Orman Bakanlığının ve Merkez Saymanlık Müdürlüğünün bulunduğu yerdeki … Vergi Mahkemesinin yetkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, uyuşmazlığı çözümlemekle … Vergi Mahkemesinin yetkili kılınmasına, dava dosyasının anılan Vergi Mahkemesine gönderilmesine, kararın, uyuşmazlığı çözümlemekle yetkili kılınan … Vergi Mahkemesince ilgili Mahkeme ve taraflara tebliğine, 29/12/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir