Danıştay 5. Daire, Esas No: 2021/4727, Karar No: 2021/3347

Danıştay 5. Daire Başkanlığı 2021/4727 E. , 2021/3347 K.
“İçtihat Metni”


T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/4727
Karar No : 2021/3347

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Vekili : Av. …

Karşı Taraf (Davalı) : … Bakanlığı / …
Vekili : Av. …

İstemin Özeti : Kara Kuvvetleri Komutanlığı 65. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı bünyesinde sözleşmeli uzman erbaş olarak görev yapan davacı tarafından, 3269 saylı Uzman Erbaş Kanunu’nun 12. maddesi, Uzman Erbaş Yönetmeliğinin 13. maddesi ve 23/07/2016 tarihli ve 29779 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 667 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Kamu Personeline İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Kanun Hükmünde Kararname uyarınca sözleşmesinin feshedilmesine ilişkin Kara Kuvvetleri Komutanlığı …. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nın … tarih ve … sayılı işleminin iptali ile bu işlem nedeniyle yoksun kaldığı parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılan davanın süre aşımı nedeniyle reddi yolunda verilen … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Sözleşmesinin feshedilmesine ilişkin işlemde hangi kanun yolları ve mercilere başvuracağına ve başvuruların sürelerine ilişkin bilgiye yer verilmediği, idarenin işlemlerinde başvuru yolunu ve sürelerini göstermesinin Anayasal bir zorunluluk olduğu, davanın süre aşımı nedeniyle reddine ilişkin kararda hukuki isabet bulunmadığı, öte yandan ceza yargılaması sonucunda hakkında ceza verilmesine yer olmadığına hükmedildiği ve kararın henüz kesinleşmediği, FETÖ/PDY terör örgütü ile hiçbir bağının olmadığı, hiçbir somut gerekçe gösterilmeden dava konusu işlemin tesis edildiği, gerekçeli karar hakkının ve masumiyet karinesi ilkesinin ihlal edildiği belirtilerek Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği iddia edilmektedir.

Milli Savunma Bakanlığının Savunmasının Özeti : Davalı idare tarafından, Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilen kararın hukuka uygun olduğu belirtilerek, temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hakimi : …

Düşüncesi : İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
… Bölge İdare Mahkemesi … İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bıkarılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 27/10/2021 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.