Adli Veri Bankası, tanıtım toplantısı yapıldı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü ile Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen Adli Veri Bankası Tanıtım Toplantısı’na katıldı. Adli Veri Bankası’nı ‘Adli Google’ olarak nitelendiren Bakan Bozdağ, sistem sayesinde Türkiye’nin suç haritasının oluşturulabileceğini kaydetti.

Bakan Bozdağ’ın Adli Veri Bankası ile ilgili olarak yaptığı konuşmada;

“Bugün burada Adalet politikalara, yargı, milletimiz ve ülkemiz bakımından son derece önemli olan bir projeyi faaliyete geçirmek maksadıyla toplandık. Adli Veri Bankası diğer bir ifadeyle Adli Google dediğimiz projeyi hayata geçiyoruz. Böylesi önemli bir projenin faaliyete geçirilmesi vesilesiyle, bakanlığımızı ve bu büyük projenin tanıtımı desteklediğiniz ve bizi onurlandırdığınız için şahsım ve arkadaşlarım adına şükranlarımı sunuyorum.

TÜRKİYE’NİN SUÇ HARİTASINI ORTAYA ÇIKARTACAK

Hükümetimizin programında yer aldığı üzeri Adli Veri Bankası Projesi sizin kuruluşta bize verdiğiniz talimat çerçevesinde hazırlığına başlanmış, çok geniş kapsamlı bir çalışma sonucunda huzurlarınıza Türkiye ve milletimiz için somut hale dönüştürülerek uygulamaya konulacak hale getirilmiştir. Adli Veri Bankası adalet politikalarını oluşturma, doğru stratejiler geliştirmek, önleyici düzenlemeler yapmak, suç ve suçluyla daha etkin mücadele etmek, dava ve uyuşmazlıkların sebebini analiz ederek dava açılmadan suçlar işlenmeden önleyici adalet mekanizmasını hayata geçirerek çözümleyebilmek, davaların, tutuklu ve hükümlülerin sayısıyla artış hızı ve sebepleri değerlendirilerek Türkiye’nin geleceğinde daha güvenli bir adalet mekanizmasını oluşturmak bakımından son derece önemli sonuçlar ortaya koyacaktır. Özetle ifade etmem gerekirse Adli Veri Bankası Türkiye’nin suç haritasını ortaya çıkarmış olacaktır.

HÜKÜMET POLİTİKALARIN OLUŞTURULMASINDA ÖNEMLİ ROLÜ VAR

Diğer yönüyle yargıda görev yapan hakim ve savcıları, davaları, ihtilafları, bunların sebeplerini ve pek çok şeyi adeta tomografisini çekecektir. Adli Google diyoruz çünkü bugün google girdiğinizde cevabını aradığınız pek çok soruya anında cevap bulabiliyorsanız yargıyla ilgili de bu projeden sonra aynı şeyleri bulma imkanı olacaktır. Örneğin bir suç en çok hangi bölgede, hangi ilde, hangi ilçede, hangi mahallede, hangi köyde, hangi sokakta hangi cadde de en çok işleniyor, gece-gündüz, saatler meslekler, mevsimler aklınıza ne kadar değişken detay geliyorsa bunların hepsini öğrenme imkanı olacaktır. Buna göre de bazı suçların yoğunlaştığı yerlerde, olaya henüz iş yargıya intikal etmeden, daha doğrusu suçların işlenmesine imkan veren zemini ortadan kaldırmaya dönük çalışmalar yapma imkanı olacaktır. Bu sadece adalet politikaları oluşturulmasında değil, aynı zamanda diğer bakanlıklarınızın başbakanlığımızın ve diğer hükümet politikalarımızın oluşturulmasında da son derece önemli vazifeyi yerine getirmiş olacaktır. Ben tekrar bu projenin ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.

YARGI HALKIN DENETİMİNE AÇILIYOR

Yargının hesap verilebilirliğini ve güvenilirliğini artırmak maksadıyla bu yıl mart ayından itibaren adli faaliyet raporları açıklanacaktır. Bunları başsavcılarımız ve komisyon başkanları müşterek imzalayacak ve kamuya ilan edecek böylelikle yargıyı halkımızın denetime açmış olacağız. Ayrıca Adli Zaman Yönetimi Projemizi de hayata geçiyoruz. Son rötuşları kaldı, bu proje ile bütün soruşturma ve davalarla ilgili hedef süreler belirliyoruz. Yani 10 yıllarca süren davaların kapandığı bir döneme, makul sürede yargılama dönemine geçmiş olacağız. Vatandaş şikayet bulunurken savcılara, dilekçesini verdiği an kendi şikayetinin kaç gün içerisinde iddianameye dönüşeceğini dair belgeyi de alacak.

DAVA SÜRELERİ BİLİNECEK

Davasının kaç gün içinde biteceğine dair belge verilecek. Yargıtay’a, Danıştay’a dosyası gittiği zaman kaç gün içerisinde dosyasının bitirileceğine dair belge verilecek. Böylelikle yargı görevi yapan hakimlerimiz ve savcılarımız, mahkemelerimiz vatandaşa karşı işi zamanında bitirme konusunda taahhüde girmiş olacak, vatandaşlarımız da bu taahhüdün takipçisi ve denetçisi olacaktır. Yargıda Zaman Yönetimi, bitmeyen davaları çabuk bitirme, makul sürede yargılama bakımında son derece önemli sonuçlar doğuracaktır.” dedi.

Toplantıya, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar, Adalet Bakalığı Müsteşarı Kenan İpek, HSYK Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, Adalet Bakanı Müsteşar Yardımcıları Basri Bağcı, Selahattin Menteş, Mustafa Erol, Musa Heybet, idari ve adli yargı temsilcileri ile diğer yetkililer katıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.