Danıştay 9. Daire, Esas No: 2018/1546, Karar No: 2021/4213

Danıştay 9. Daire Başkanlığı 2018/1546 E. , 2021/4213 K.
“İçtihat Metni”

T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 2018/1546
Karar No : 2021/4213

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … İnşaat A.Ş.

KARŞI TARAF (DAVALI) : … Başkanlığı-…
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : Başbakanlık Toplu Konut idaresi tarafından 2010 yılında ihale edilen, … ihale kayıt numaralı ”Ankara Mamak Kusunlar 1374 Adet Konut ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İnşaatı İşi” uhdesinde kalan davacı şirket tarafından, anılan iş kapsamında 2011 ila 2013 ve 2016 yılları hakediş ödemelerinden kesilen toplam 445.640,40 TL damga vergisinin iadesi istemiyle yapılan düzeltme şikayet başvurusunun reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali ile ödenen tutarın yasal faiziyle birlikte iadesi istemiyle açılan davayı; reddeden …. Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına karşı davacı tarafından yapılan istinaf başvurusunu reddeden … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…., K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Uyuşmazlığa konu işe ait ihale şartnamesinin 8. maddesinde ihalenin, şartnamedeki koşulları taşıyan bütün yabancı ve yerli isteklilere açık olduğu belirtildiğinden, ihalenin uluslararası nitelik taşıdığı, uluslararası ihalelerin ise döviz kazandırıcı faaliyet kapsamında 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun Ek 2. maddesi ile bu madde uyarınca yayımlanan (1) ve (4) sayılı Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğler gereğince harç ve damga vergisinden müstesna olması gerektiği, ortada bir vergilendirme hatasının bulunduğu, taraflarınca vergi ve harç istisna belgesi sunulmadığı gerekçesiyle düzeltme taleplerinin reddedilmesinin verginin kanuniliği ilkesine ve normlar hiyerarşisine aykırı düştüğü iddialarıyla kararın bozulması istenilmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’İN DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İleri sürülen iddialar temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulmasını sağlayacak durumda bulunmadığından, temyiz isteminin reddine ve kararın onanmasına, temyiz isteminde bulunandan …-TL maktu harç alınmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin de … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın … Vergi Mahkemesine gönderilmesine, 23/09/2021 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.