Danıştay 9. Daire, Esas No: 2020/2679, Karar No: 2021/3386

Danıştay 9. Daire Başkanlığı 2020/2679 E. , 2021/3386 K.
“İçtihat Metni”

T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 2020/2679
Karar No : 2021/3386

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … Sigorta ve Emekli Sandığı Vakfı

VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVALI) : … Belediye Başkanlığı

VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : Davacı vakfın maliki olduğu … Mahallesi … Caddesi Cilt No:…, parsel no:…’de kayıtlı ve 98.400 m2’lik bölümü arsa olan taşınmazı için 2018 yılı için ödenen emlak (arsa) vergisi ile taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payının Boğaziçi Kanun’un 17. maddesine göre muafiyet kapsamında bulunduğundan bahisle ödenen tutarın iadesi istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali ile ödenen tutarın iadesi istemiyle açılan davada, idari merci tecavüzü nedeniyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 15/1-e bendi uyarınca dava dilekçesi ve eklerinin Üsküdar Belediye Başkanlığı’na tevdiine karar veren … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına karşı davacı tarafından yapılan istinaf başvurusunu reddeden … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Uyuşmazlıkta idari merci tecavüzü bulunmadığı, 213 sayılı yasada emlak vergisi için şikayet yolu ile belediye başkanlığına gidileceğine dair yasal düzenleme bulunmadığı, taşınmazın emlak vergisinden muaf olduğu iddialarıyla kararın bozulması istenilmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Yasal dayanaktan yoksun olan temyiz isteminin reddi gerektiği yolundadır.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ …’IN DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Duruşma istemi, 2577 sayılı İdari Yargılama Usul Kanununun 17/2. maddesi uyarınca uygun görülmeyerek işin esasına geçildi;
İleri sürülen iddialar temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulmasını sağlayacak durumda bulunmadığından, temyiz isteminin reddine ve kararın onanmasına, temyiz isteminde bulunandan …-TL maktu harç alınmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin de … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın … Vergi Mahkemesine gönderilmesine, 27/05/2021 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.